illóolajok

Minden, amit az illóolajokról tudni kell

Jó illatú, átlátszó folyadékok kis üvegcsében, de mégsem parfümök. Illóolajoknak hívjuk őket, de valójában nem olajok. Azt mondják, hogy gyógyhatásuk van, de nem gyógyszerek. Akkor most mi van?

„Az illóolajok illatos növényi részekből vagy váladékokból (pl.balzsamokból) vízgőzdesztillálással, egyes esetekben oldószeres kivonással vagy sajtolással nyert kellemes szagú (illatos), folyékony, ritkábban szilárd, illékony anyagok (anyagkeverékek, sokkomponensű elegyek).”  (Ph.Hg.VII)

Váladékból? Fúj! És most szaga van vagy illata?

A természetes illóolajok a gyógynövények esszenciáit tartalmazzák, így őrzik meg azok gyógyító hatását. Több mint 500 komponensből állhatnak, ebből 5-20 vegyület található meg egy-egy üvegcsében. Illékony anyagok a terpén, a fenoloid, a poliketid és az azotoid bioszintézise során jönnek létre, de ez senkit nem érdekel. Az viszont már annál érdekesebb, hogy amennyire jó hatással vannak a mi lelkivilágunkra, az övék annyira érzékeny: szeretettel kell óvnunk őket a fénytől, a hőtől és a levegőtől, ha nem gyantaként szeretnénk őket felhasználni, mert ahhoz azért kicsit drágák.

Még egy meglepő tulajdonságuk van az illóolajoknak: valójában csak imposztorok az olajok között, ugyanis az olajokkal ellentétben nem hagynak maguk után zsíros nyomot és remekül párolognak szobahőmérsékleten (ezért is kell rájuk úgy vigyázni). A jó minőségű illóolaj tehát nem hagy foltot, innen tudjuk, hogy igazi, természetes illóolajjal van dolgunk, nem pedig hamisítvánnyal. Mert ugye ami jó, azt hamisítják is.

Aranyat, tömjént, mirhát

Onnan tudjuk, hogy az illóolajok hatása nem hoax, hogy már az ókorban is használták fertőtlenítésre, testápolásra, illatosításra, később pedig gyógyításra is őket, úgy, hogy kezdetben még nem is tudtak erről. Az ókorban pedig még biztosan nem ismerték a hoax szót, szóval ezt meg is magyaráztuk.

Az aztékok, a görögök, a kínaiak, az egyiptomiak és a rómaiak mind használtak illóolajokat, más-más formában és céllal. Az aztékok híresek voltak orvoslásukról, melynek alapjai a gyógynövények voltak. A rómaiak hatalmas fürdőikben külön tárolókat építettek a falakba, ahol díszes edényekben a különböző olajokat hagyták elpárologni, hogy emeljék a fürdők amúgy sem kis fényét.

Templomot nem is tudunk elképzelni fojtogató tömjénillat nélkül, de legközelebb bátran lélegezzük be a jellegzetes párafelhőt, hiszen a tömjén illóolaj, ami segíti a stressz csökkentését, javítja az immunrendszert és fertőtlenít. Ami azt illeti, már a három király is illóolajakat, tömjént és mirhát vitt ajándékba az újszülött Jézusnak, mert tudták, hogy azzal nem foghatnak mellé. Vagy, mert nem szerették az istálló-szagot.

Inkább a tömjén, mint a szalma. Fotó: pexels.com

A pestisjárványok idején a betegség elleni védekezés fontos eleme volt a füstölés, elsősorban borókát használtak erre a célra, gyulladásgátló és fertőtlenítő hatása miatt. Az orvosok jellegzetes csőr-szerű maszkja, illetve kesztyűjük és ruhájuk tele volt különböző fűszerekkel és szegfűszeg-és fahéj olajjal, így használták ki a vírusölő illóolajok hatását és védekeztek a fertőzés ellen.

1630-ban, Toulouse-ban, a pestisjárvány idején négy vállalkozó kedvű fiatalember úgy döntött, hogy körútra indul és végigrabolja a járványban meghaltak házait. Ez a terv nem tűnik túl bölcsnek, sőt a kamikaze pilóták túlélési esélyeit jósoltuk volna nekik, mégsem betegedtek meg. És az, hogy nem haltak meg, megmentette az életüket. Hát ez nem egy meglepő megállapítás, de tényleg így volt. Nem végezték ki őket, mert elárulták a titkot, hogy, hogyan védekeztek a járvány ellen: olyan borecettel dörzsölték be a testüket, amiben zsályát, kakukkfüvet, majorannát, levendulát, rozmaringot és más aromás növényt oldottak fel. A „négy tolvaj receptje” a 19. századig megmaradt a franciák hivatalos gyógyszerkönyvében! Isten áldja az enyves kezűeket!

Később vándor gyógyszerészek járták Európát illóolaj-készletükkel, amibe sajnos előfordult, hogy jutott egy kis arzén is, így karrierjük csúnya véget ért: tevékenységüket betiltották. De a mai gyártók eskü nem kevernek arzént termékeikbe! Nem olyan könnyű ám hozzájutni, mint a filmekben.

Hogyan készül?

Az ókorban és a középkorban, amikor még nem lehetett webshopokban ultrahangos párásító készülékeket kapni, füstöléssel szórták szét a gyógyító párát a levegőben. A lepárlás felfedezése az ősi Perzsiához köthető. Avicenna nem olaj alapú parfümökkel dolgozott, az ő felfedezései tették lehetővé a rózsavíz elkészítését, ami ma is Irán egyik leghíresebb exportáruja.

Köszi, Avicenna! Fotó: Alchetron.com

A lepárlókat később tökéletesítették, hogy ne csak a parfümkészítés, hanem az orvostudomány segédeszközeiként is használhatóak legyenek. Ezek a szerkezetek tették lehetővé olyan kulcsfontosságú gyógykészítmények előállítását, mint amilyen az alkohol. Igen, ez azt jelenti, hogy a szomszéd Janó bácsinak biztosan felcsillan a szeme, ha átvágtatsz hozzá megkérdezni, hogyan működik a lepárlója, ugyanis a körtepálinkát valószínűleg hasonló elvek alapján készíti. Majd mondd meg neki, hogy áldja Avicenna nevét!

Aromaterápia

Az illóolajakat már a kezdetek óta használták terápiás célokkal, az egyiptomiak már i.e. 4500-ban is alkalmazták a gyógymódot. A hiedelem szerint a füstfelhők elűzik a rossz szellemeket és vonzzák a jó hatásokat, mégsem javasoljuk, hogy tömjénes füstölővel menj állásinterjúra, a modern üzleti világ szerintünk még nem áll erre készen.

Az egyiptomiak a sírkamrákból sem sajnálták az illóolajokat, a régészek még 1897-es ásatásaik során is érezték az aromákat. Ez két okból volt így: az egyik, a romantikus ok, hogy az egyiptomiak hittek a halál utáni életben, és halottaik szépségét és egészségét (?) igyekeztek megőrizni az olajok segítségével. A kevésbé romantikus, de a modern tudomány számára sokkal hasznosabb ok, hogy a múmiákat borító nárdus-, cédrus-, mirha-, szerecsendió-, szegfűszeg- és fahéj olajjal átitatott vászontekercsek fertőtlenítő és csíraölő hatásuk miatt megőrizték a test épségét.

Persze a piramisok építésének idején még senki nem ugrott be egy szalonba aromaterápiát venni. A kifejezést René Morris Gattefosse lyoni vegyész használta elsőként 1928-ban. A legenda szerint egy parfümgyári robbanás során megsérült a karja, és éppen egy kis levendulaolaj akadt a kezébe, így ezzel kenegette a sebet – végülis, mit árthat? És nemcsak, hogy nem ártott, hanem segített is, ennek hatására kezdte el tanulmányozni az illóolajokat. A vegyész később ezekkel gyógyította az első világháborúban megsebesült katonákat.

Az illóolajok használata

Az illóolajok az idegrendszerünkre, az érzelmeinkre és a hangulatunkra hatnak. Az illóolajok alkalmazása az illat-pszihé kapcsolatra épül. Szervezetünkbe  belélegezve, bőrön át vagy szájon át juttathatjuk be.

Mivel a növények valódi esszenciáját tartalmazzák, nem kell nagy mennyiséget használni belőlük. Hogy a H2O sorozat mindenki által kedvelt főszereplőit idézzük: egy (illóolaj)-csepp is elég! Ha egy nem is, de 5 már biztosan.

Hacsak nincs a lakásunkban egy hatalmas, gőzölgő római fürdő, tele testes pucér férfiakkal – ha van, akkor talán fontosabb problémánk is akad az illóolajoknál – akkor szerezzünk be valamilyen diffúzort, párásító készüléket, készítsünk egy fürdőt, inhaláljunk vagy válasszunk a számos más aromaterápiás módszer közül!

Beszív - kifúj

Ha nem szeretnénk különösebb erőfeszítéseket tenni ahhoz, hogy bejuttassuk szervezetünkbe az illóolajokat, a párásítók lesznek a barátaink. Belégzés útján az aromák a tüdőn keresztül szívódnak fel, illetve stimulálják az agy egyes területeit.  Az illóolaj párologtatóba csepegtetésével a legegyszerűbb a levegőbe juttatni az aromákat, ehhez használhatunk speciális aromaterápiás párásítót vagy más párásító készüléket

Ha párologtatunk, azzal nem csak elménkre és testünkre fejtünk ki hatást, de a levegőt is tisztítjuk. Aromalámpába, gyertyás illóolaj párologtatóba vagy más meleg párásítóba cseppentve az olajokat, azok a meleg vízen keresztül jutnak a levegőbe. A belélegzett gyógynövények enyhíthetik fáradtságunkat, javíthatják közérzetünket és segíthetnek jól aludni.

Számos illóolaj nyugtató hatású és segít leküzdeni az alvászavarokat. Itt ez a hölgy például, aki csak jógázni akart, de most már alszik. Jól meg fogja nyújtani a combjait! Fotó: pexels.com

Az illóolaj párologtatása a felhasználás legbiztonságosabb módja.

Beszív-kifúj-beszív-kifúj-beszív-kifúj!

Ha olyan problémákkal küzdünk, mint amilyen a rekedtség, a nehéz légzés vagy a köhögéssel járó légúti megbetegedések, választhatjuk a belélegzés intenzívebb formáját, az inhalálást is. Ebben az esetben nem engedjük szabadjára az aromákat, hogy kedvükre repdessenek a lakásban, hanem forró vízbe csepegtetve őket, föléjük hajolunk és igyekszünk minél többet elkapni, mielőtt megszöknének! Így magasabb koncentrációban jutnak be a szervezetünkbe, együttes erővel pedig hatékonyan oldják a nyákot, ami a bosszantó légúti tünetek egyik fő okozója. 

Tejjel-mézzel folyó kánaán a fürdőszobában!

Azt már tisztáztuk, hogy pucér férfiak nincsenek a fürdőszobádban, de attól még lehet kánaán! Az illóolajok külsőleg, masszázsolajként, vagy aromafürdőként gyorsan felszívódnak a bőrön keresztül, és lokálisan, majd a vér-és nyirokáram közvetítésével a mélyebb szöveti részekre és szervekre is hatnak. Enyhítik például a menstruációs fájdalmakat és a nőgyógyászati panaszokat is. Ha kedvesünk éppen a Cyberpunkkal játszik, ezért nincs ideje megmasszírozni minket, akkor marad a fürdő.

Tegyünk 5-10 csepp illóolajat valamilyen vivőanyagba, tejbe, mézbe, tejszínbe vagy habfürdőbe (de az nem olyan menő), és a keveréket adjuk a fürdővízhez! Így nemcsak a bőrön keresztül szívódnak fel a hatóanyagok, hanem belélegezve is, így a tüdőbe és az agyba is hamar eljutnak. Alvászavarokra és mozgásszervi betegségekre is kiváló módszer!

Ha mégis sikerül rávennünk párunkat, hogy masszírozzon meg minket (vagy elment a net), szintén használjunk vivőanyagot a masszázsolaj elkészítéséhez! Az illóolajos masszázs oldja az izomgörcsöket!

Száraz köhögés esetén szintén külsőleg javasolt használni az aromákat, a bedörzsölés módszerével. Mellkasra vagy hátra kenve köptető vagy köhögéscsillapító hatású lehet. Továbbá csillapítja a fájdalmat és érzéstelenít is.

És persze ne felejtsük el a jó öreg Gattefossét sem: sebek kezelésére és bőrelváltozások esetén borogatással enyhíthetjük a fájdalmat és segíthetjük a gyógyulást!

Melyik illóolaj mire jó?

Az illóolajok befolyásolhatják az általános közérzetünket, oldhatják a szorongást, javíthatják a kedvünket, a nyúltagy izgatásával befolyásolják a légzést és a vérkeringést, sőt, még a szexuális magatartásunkra is hatással vannak. Számos gyógynövényt találhatunk meg olaj formájában, ráadásul ezek keverékei is alkalmazhatók, de ezzel azért óvatosan, különben Piton professzor megbuktat minket bájitaltanból.

Vegyük végig, melyik illóolaj mire jó, hogy legalább a vizsga elméleti részén átmenjünk! Tehát, mi a különbség a sisakvirág és farkasölőfű között?

Teafa illóolaj: Antibakteriális, gomba- és vírusölő illóolaj, bőrgomba, herpesz, korpa és pattanások ellen. Égési sérülésekre, napozás utáni leégésekre és sebekre is jó.

Borsmenta illóolaj: Élénkít, megtisztítja a légutakat és a nyálkahártyát, így kiváló megfázás ellen. Emellett izom- és ízületi fájdalmakra, korpásodás és viszketés ellen, és leégés kezelésére is használják. 

Citrom illóolaj: Ez a nyugtató illóolaj nemcsak a stresszkezelésben segít, hanem a légúti megbetegedések és az asztma tüneteit is enyhíti. Emellett erősíti a hajat és táplálja a bőrt.

Citromfű illóolaj: Szintén nyugtató hatású, felvidít, élénkít és energizál, csökkenti a belső feszültséget, így szívpanaszokra és idegi állapotú gyomorbántalmakra is használják.

Eukaliptusz illóolaj: Az eukaliptusz fertőtlenít, enyhíti a köhögést, megkönnyíti a légzést, csökkenti a lázat és értágító hatása miatt csökkenti az izomfájdalmakat. Hallottál már koalát derékfájásra panaszkodni? Na, ugye!

Levendula illóolaj: Nyugtató illóolaj: segít elaludni, oldja a szorongást, javítja a relaxációt és a hangulatunkat, illetve csökkenti a fájdalmat és a stresszt.

Szinte érezzük az illatát! Fotó: pexels.com

Rozmaring illóolaj: Javítja az agyi működést, erősíti a memóriát, segíti a koncentrációt. Enyhíti a hasi görcsöket és a puffadást, méregteleníti a májat és élénkíti a vérkeringést.

Tömjén illóolaj: Fertőtlenít, csillapítja a fájdalmat, csökkenti a szorongást, így segít elaludni, hozzájárul a hormonháztartás egyensúlyához, így enyhíti a menstruációval járó görcsöket és hangulatingadozásokat. Segíti a stressz csökkentését és javítja az immunrendszert. És elüldözi a rossz szellemeket, meg minden.

Szantálfa illóolaj: Csökkenti a szorongást és az álmatlanságot, de nyugtató hatása ellenére fokozza a mentális éberséget. Vírusölő illóolaj, emellett kiváló köptető, sok benne az antioxidáns, így gátolja az öregedést és segíti a húgyúti fertőzések kezelését.

Fahéj illóolaj: Szintén vírusölő illóolaj, mely csökkenti a gyulladásokat, az emésztőrendszeri panaszokat, és a húgyúti fertőzéseket is enyhíti. Az egyik legjobb illóolaj lázra, trópusi fertőzések esetén!

Kakukkfű illóolaj: Pattanásos bőrre, légzőszervi bántalmakra, torok- és arcüreggyulladásra, reumás fájdalmakra, bakteriális és gombás bőrfertőzésekre, de ficamra és rándulásra is használják.

Bergamott illóolaj: Egy illóolaj depresszió ellen. Nyugtató és fájdalomcsillapító hatású, csökkenti a szorongást, segíti az emésztést, és láz ellen is hatékony.

Csak ránézel, és jókedved lesz! Fotó: pexels.com

Geránium illóolaj: Kullancs és szúnyog ellen illóolajjal? Hát persze! A geránium nemcsak rovarűző hatású, hanem bőrápolásra is kiváló, emellett oldja a feszültséget is.

Kamilla illóolaj: Segít elaludni, nyugtatja a bőrt, csökkenti a gyulladást és oldja a menstruációs görcsöket.

Kubeba illóolaj: Enyhe depresszió ellen is használják, nyugtató hatása miatt. Emellett fertőtleníti és tonizálja a bőrt.

Mirha illóolaj: Fejfájás ellen is alkalmazzák, antimikrobiális, így a levegő fertőtlenítésére is kiváló, illetve jó hatással van a szájhigiéniára és tisztítja a bőrt. (Van már tömjénünk és mirhánk, de hol az arany?!)

Narancs illóolaj: Javítja a keringést, így enyhíti a szorongást, segít legyőzni a fáradtságot és az álmatlanságot is!

Rózsa illóolaj: Kellemes illata pozitív hatással van a pszichére, enyhíti a feszültéget és az izomgörcsöket, serkenti a nemi vágyat és segít megszabadulni a kötőhártya-gyulladástól.

Grapefruit illóolaj: Nyugtató illóolaj, oldja a szorongást, illetve enyhíti a megfázás tüneteit. Jót tesz a zsíros, pattanásos bőrnek.

Fenyő illóolaj: Csökkenti az izomfájdalmakat, jó hatással van a kisebb bőrproblémákra.

Jázmin illóolaj: Újabb illóolaj depresszió ellen, fáradtságra és kimerültségre is kiváló.

Feketebors illóolaj: Feszültségoldó, így csökkenti a lámpalázat, jó narancsbőr ellen, enyhíti az izmok merevségét, görcsoldó hatása miatt jó migrének ellen is.

Fahéj illóolaj: Segíti a vérző fogíny és az afták kezelését, vágygerjesztő, izomlazító és narancsbőr ellen is használják.

Ha lusta voltál végigolvasni…

…van egy tippünk, amivel a felsorolt hatásokat összegyúrva megkaphatod – legalábbis nagy részüket. A CBD olaj jó a fejfájásra, a gyulladásokra, az alvászavarra, a stresszelésre, az izomgörcsökre, a szorongásra, a magas vérnyomásra, az emésztési zavarokra, a menstruációs fájdalmakra, illetve egyes kutatások szerint az epilepsziára, a szívbetegségekre, a cukorbetegségre, a skizofréniára, a bőrbetegségekre, az Alzheimer-kórra, a depresszióra és a csonttörésre is. 

Mennyi egészég egy képen! Fotó: pexels.com

Az CBD olaj nem a marihuánaként ismert növényből származik, hanem a vadkenderből, vagy más néven ipari kenderből. Ez az a fajta kender, amibe Magyarországon is belefuthatsz egy kirándulás során, de hiába sütsz belőle brownie-t, alacsony THC-tartalma miatt semmilyen hatással nem lesz rád. Maximum eszel egy finom brownie-t.

A CBD olaj koncentrátumot lehet inhalálni, szájon át vagy helyileg alkalmazni. A CBD-inhalátor piacra dobását tavaly jelentette be a TEVA, azonban ha nem vagy asztmás vagy nem rendelkezel más légúti betegséggel, valószínűleg nem érdemes megvárni, mivel az ára igen borsos. A webáruházak virtuális polcain találunk CBD olaj kapszulát, kannabisz olaj krémet,CBD cseppet,CBD gélt, CBD balzsamot, sőt még CBD kávét és CBD teát is. Inhalálás esetén a hatás pár percen belül érzékelhető,  azonban ha nem akut tünetek kezelésére használjuk, jobb a szájon át történő (általában nyelv alá csepegtetve, de CBD olaj kapszulák esetén vízzel lenyelve) alkalmazás.


Források: 

Frank Zsófia-Kürti Gábor: Gyógyítás illóolajokkal, Puedlo Kiadó, 2003

semmelweis.hu

medinatural.hu

olivianatural.hu

egeszsegkalauz.hu

Vissza a blogra

Neked ajánljuk

Válogass prémium minőségű, ellenőrzött CBD olajaink közül

1 / 10
 • CBD olaj Parkinson-kórra – segíthet?

  CBD olaj Parkinson-kórra – segíthet?

  A CBD gyulladáscsökkentő, antioxidáns, neuroprotektív és neuroregenaritív hatásai mind a Parkinson-kór ígéretes kezelésévé tehetik, mind a tünetek csökkentésében, mind a betegség progressziójának potenciális lelassításában. Ezenkívül az adatok azt mutatják, hogy a CBD hatékonyan javítja az általános...

  CBD olaj Parkinson-kórra – segíthet?

  A CBD gyulladáscsökkentő, antioxidáns, neuroprotektív és neuroregenaritív hatásai mind a Parkinson-kór ígéretes kezelésévé tehetik, mind a tünetek csökkentésében, mind a betegség progressziójának potenciális lelassításában. Ezenkívül az adatok azt mutatják, hogy a CBD hatékonyan javítja az általános...

 • Skizofrénia kezelése CBD-vel

  Skizofrénia kezelése CBD-vel

  A jelenleg rendelkezésre álló kutatásokból az adatok arra utalnak, hogy a CBD erős antipszichotikus hatással bír és a klinikai kettős vak humán kísérleteknek jó eredményeik lettek. A tudósok azt feltételezik, hogy a...

  Skizofrénia kezelése CBD-vel

  A jelenleg rendelkezésre álló kutatásokból az adatok arra utalnak, hogy a CBD erős antipszichotikus hatással bír és a klinikai kettős vak humán kísérleteknek jó eredményeik lettek. A tudósok azt feltételezik, hogy a...

 • Epilepszia kezelése CBD-vel

  Epilepszia kezelése CBD-vel

  Állatkísérletekből és klinikai vizsgálatokból származó ésszerű mennyiségű kutatás azt mutatja, hogy a CBD biztonságos, hatékony kezelési lehetőség lehet epilepsziában szenvedő gyermekek és felnőttek számára egyaránt. A vényköteles CBD-t használó betegek száma azonban...

  Epilepszia kezelése CBD-vel

  Állatkísérletekből és klinikai vizsgálatokból származó ésszerű mennyiségű kutatás azt mutatja, hogy a CBD biztonságos, hatékony kezelési lehetőség lehet epilepsziában szenvedő gyermekek és felnőttek számára egyaránt. A vényköteles CBD-t használó betegek száma azonban...

1 / 3